Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

ΘΗΛΑΣΜΟΣ: "ΑΥΤΟΣ Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ"


Καλημέρααααα! Χθες το απόγευμα πήγα στο πρώτο μου σεμινάριο σχετικά με τον θηλασμό. Η ενημέρωση λοιπόν από την μαία στηρίχτηκε πάνω στις βασικές παραμέτρους που διέπουν τον θηλασμό και την διαδικασία του και μας βοήθησε να λύσουμε αρκετά από τα "τεράστια" ερωτήματα που βασανίζουν το αρχάριο όσον αφορά στη μητρότητα μυαλουδάκι μας! (Αν όχι των υπολοίπων εγκύων τουλάχιστον το δικό μου). Σας γράφω λοιπόν αυτά που έμαθα:

Προετοιμασία στήθους πριν από τον θηλασμό. Η έγκυος καλό θα ήταν να αρχίσει από τον 6ο μήνα της κύησης την ενυδάτωση του στήθους της καθώς επίσης και της θηλής σε όλη της την επιφάνεια. Η ενυδάτωση επιτυγχάνεται με κρέμες ειδικά για τον σκοπό αυτό, τις οποίες μπορούμε να προμηθευτούμε από τα φαρμακεία. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα πρέπει να συνεχιστεί και ένα μήνα αφότου η έγκυος γεννήσει.Με τον τρόπο αυτό αποτρέπουμε το ενδεχόμενο να προκληθούν στο στήθος μας πληγές που και πόνο θα μας προκαλέσουν αλλά και τρομερές δυσκολίες στον θηλασμό.
Υγιεινή στήθους κατά την περίοδο του θηλασμού. Κάθε πρωί πλένουμε το στήθος μας με αφρόλουτρο άοσμο (το σαπούνι πρέπει να είναι άοσμο ώστε το μωρό να μην θηλάζει γάλα με άρωμα πχ πικραμύγδαλο!) και με ουδέτερο Ph και το σκουπίζουμε με μία καθαρή πετσέτα την οποία έχουμε μόνο για την περιοχή του στήθους. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το αφρόλουτρο με το οποίο θα πλένετε και το μωράκι σας. Στη συνέχεια τοποθετούμε καθαρά επιθέματα στις θηλές.
Κατά την διάρκεια της ημέρας, μετά από κάθε θηλασμό πλένουμε το στήθος και βάζουμε καθαρό επίθεμα. Το βράδυ επίσης ακολουθούμε την πρωινή διαδικασία, δηλαδή πλύσιμο με αφρόλουτρο, σκούπισμα με καθαρή πετσέτα και τοποθέτηση καθαρού επιθέματος.
Διατροφή και θηλασμός.Ο κανόνας για την παραγωγή γάλακτος είναι ότι όσο περισσότερο τρώμε και βάζουμε το μωρό στο στήθος μας να θηλάσει, τόσο περισσότερο γάλα παράγουμε. Τι τρώμε όμως για να βοηθήσουμε την παραγωγή αυτή? Το ιδανικότερο φαγητό είναι δύο φορές την ημέρα σούπες, οι οποίες πρέπει να περιλαμβάνουν κρέας μοσχαρίσιο ή κοτόπουλο ή ψάρι και σαν συνοδευτικά ρίχνουμε μέσα καρότο ,σέλινο, πατάτα. Αν πάλι δεν θέλουμε να τρώμε συνέχεια σούπες, μπορούμε να φάμε την ωραιότατη στέρεα τροφή μας αλλά οπωσδήποτε να πιούμε δύο μερίδες από τον ζωμό που προανέφερα.
Επίσης θα πρέπει να πίνουμε αρκετούς φυσικούς χυμούς, κυρίως από μπανάνα, μήλο, αχλάδι και λιγότερο από πορτοκάλι το οποίο μπορεί να ενοχλήσει το στομαχάκι του μωρού. Καλό είναι να πίνουμε αρκετά υγρά ώστε να προλάβουμε την αφυδάτωση του οργανισμού μας και κυρίως χυμό αντι νερού (σε καμία περίπτωση δεν αποκλείουμε το νερό τελείως).
Τέλος θα πρέπει να τρώμε πολλά γαλακτοκομικά κυρίως για να αναπληρώσουμε την έλλειψη ασβεστίου που προκαλείται στον οργανισμό μιας θηλάζουσας μητέρας.
Τρόπος θηλασμού. Ο μοντέρνος τρόπος θηλασμού σε αντίθεση με τον παλαιότερο θέλει την μητέρα να είναι σε καθιστή πάντα θέση τείνοντας το στήθος της προς το μωρό και όχι να κολλάει το κεφαλάκι του βρέφους στο στήθος. Εκτός αυτού ο θηλασμός γίνεται πλέον εφαρμόζοντας καλά ολόκληρη την θηλή στο στοματάκι του μωρού και όχι μόνο την ρώγα, ώστε να αποφεύγονται ενδεχόμενες πληγές στο στήθος αλλά και να μειώνεται η λήψη αέρα μαζί με το γάλα από το μωρό. Βέβαια δεν παραλείπουμε ποτέ μετά τον θηλασμό να κρατάμε για 15' λεπτά περίπου το μωρό ώστε να ρευτεί.
Κάθε φόρα θηλάζουμε μόνο από τον ένα μαστό και όχι εναλλάξ και από τους δύο επειδή με τον τρόπο αυτό εκκενώνεται τελείως το στήθος από γάλα αλλά μαζί με αυτό και από το λίπος που περιέχει.
Γενικότερα η μαία μας είπε πως αν έχουμε έστω και έναν ενδοιασμό ότι δεν θα τα καταφέρουμε με τον θηλασμό ή ότι δεν είμαστε σίγουρες αν θέλουμε να το κάνουμε, καλύτερο θα ήταν να μην το επιχειρήσουμε καν αφού και εμείς θα ταλαιπωρηθούμε αλλά κυρίως θα ταλαιπωρήσουμε το μωρό μας. Μας προειδοποίησε ότι για την διαδικασία αυτή χρειάζεται πολύς χρόνος και πολύ υπομονή.
Για παν ενδεχόμενο θα πρέπει λοιπόν να έχουμε στο σπίτι ένα κουτί γάλα και δύο μπιμπερό.
Κατά την γνώμη μου, για πολλούς λόγους μπορεί ορισμένες μητέρες να μην καταφέρουν να θηλάσουν, κορίτσια μην έχετε ενοχές! Απολαύστε την μητρότητα και την σχέση με το βρεφάκι σας με όλους τους άλλους τρόπους.
Ελπίζω να μην μπέρδεψα αλλά να βοήθησα έστω και λίγο τις μέλλουσες μανούλες!



φιλικά, Χρυσαυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου