Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010

Υπέρηχος β΄επιπέδου

 

Επειδή σας είχα υποσχεθεί επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με τον υπέρηχο Β΄επιπέδου, παρακάτω σας έχω αυτούσιο το κείμενο του ενημερωτικού εντύπου από την Γ΄Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών , "ΑΤΤΙΚΟΝ" Νοσοκομείο, Διευθυντής: Καθ.Ε.Σαλαμαλέκης,
Τμήμα Υπερήχων και Προγεννητικού Ελέγχου, Υπεύθυνος: Αν.Καθ.Δ. Κασσάνος.

Το υπερηχογράφημα δευτέρου επιπέδου γίνεται στις 20-24 εβδομάδες και περιλαμβάνει μία σειρά μετρήσεων για τον έλεγχο της ανάπτυξης, τον έλεγχο του πλακούντα, την εκτίμηση του αμνιακού υγρού και τον αναλυτικό έλεγχο των οργάνων του εμβρύου για συγγενείς ανωμαλίες. Ελέγχονται το κρανίο, ο εγκέφαλος, το πρόσωπο, η σπονδυλική στήλη, ο θώρακας, η καρδιά, η κοιλιά, οι νεφροί, η ουροδόχος κύστη, τα χέρια και τα πόδια. Με το αναλυτικό αυτό υπερηχογράφημα μπορούν να βρεθούν περίπου 70% των σοβαρών ανωμαλιών, περίπου 45% των ελαφρότερων ανωμαλιών και συνολικά περίπου το 55% των συγγενών ανωμαλιών. Κάποιες ανωμαλίες δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της κύησης ή/και εμφανίζονται αργά στην κύηση ή μετά τον τοκετό. Δυστυχως κανένα υπερηχογράφημα, όσο πλήρες και αν είναι δε μπορεί να αποκλείσει το σύνολο των ανωμαλιών ούτε να εγγυηθεί τη γέννηση ενός φυσιολογικού παιδιού.
Το έμβρυο ελέγχεται επίσης για δείκτες(σημάδια) χρωμοσωμικών ανωμαλιών. Περίπου τα μισά έμβρυα με σύνδρομο Down έχουν κάποιο δείκτη αν και τα περισσότερα έμβρυα με δείκτες είναι φυσιολογικά. Τα αποτελέσματα του υπερηχογραφήματος στις 11-14 εβδομάδες (μέτρηση αυχενικής διαφάνειας) συνεκτιμούνται στον υπολογισμό της τελικής πιθανότητας για σύνδρομο Down.
Με το έγχρωμο υπερηχογράφημα Doppler ελέγχεται η ροή του αίματος στις μητριαίες αρτηρίες. Εάν οι αντιστάσεις στις μητριαίες αρτηρίες είναι αυξημένες αυξάνεται η πιθανότητα να αναπτύξει η μητέρα προ-εκλαμψία ή το έμβρυο να έχει μικρό βάρος. Περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες με αυξημένες αντιστάσεις θα έχουν τέτοια προβλήματα, ενώ στις υπόλοιπες η εγκυμοσύνη θα εξελιχθεί φυσιολογικά. Εφόσον στο υπερηχογράφημα Β΄επιπέδου βρεθούν αυξημένες αντιστάσεις συνιστάται τακτικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης της εγκ΄θου και μηνιαίος υπερηχογραφικός έλεγχος του εμβρύου.
Τέλος στο υπερηχογράφημα Β΄επιπέδου μπορεί να μετρηθεί το μήκος του τραχήλου της μήτρας. Ο τράχηλος είναι το κατώτερο τμήμα της μήτρας που ανοίγει (διαστέλλεται) στον τοκετό. Η μέτρησή του γίνεται αξιόπιστα με διακολπικό υπερηχογράφημα. Εάν ο τράχηλος έχει μικρύνει σημαντικά (μικρότερος από 15mm) αυξάνει ο κίνδυνος για πρόωρο τοκετό. Σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός σας θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για να μειωθεί κατά 40% η συχνότητα του πολύ πρόωρου τοκετού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου