Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

30η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Την εβδομάδα αυτή το μωρό σας είναι περίπου 39cm και ζυγίζει κατά προσέγγιση 1,120kg.Καθώς το έμβρυο μεγαλώνει ο χώρος στη μήτρα σας θα αρχίσει να μειώνεται, αν και ακόμη υπάρχει αρκετός.
Η όραση του εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Ακόμη και μετά την γέννηση του το μωρό σας θα έχει τα μάτια του κλειστά τις περισσότερες ώρες της ημέρας, όταν τα ανοίγει θα αντιδρά στις αλλαγές του φωτισμού αλλά θα μπορεί να διακρίνει αντικείμενα που βρίσκονται λίγα μόνο εκατοστά μακρυά από το πρόσωπό του.
Αλλαγές στη μητέρα
Αυτό τον καιρό υπάρχει πιθανότητα να αισθάνεστε εντονότερη κόπωση ειδικά αν έχετε και δυσκολίες στον ύπνο. Το διάστημα αυτό μπορεί να αισθάνεστε περισσότερο αδέξια αφού όχι μόνο αρχίζετε να βαρένετε αλλά η ραγδαία ανάπτυξη της κοιλιάς σας μετατοπίζει το κέντρο βάρους σας. Εκτός αυτού χαλαρώνουν και οι αρθρώσεις σας γεγονός που θέλει ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα.
Την περίοδο αυτή λόγω των ορμονικών αλλαγών επανέρχονται έντονα οι εναλλαγές στη διάθεση σας και συχνά μπορεί να νιώθετε νευρικότητα,άγχος ή μελαγχολία. Αν θεωρείτε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τα συναισθήματα αυτά ή ότι παραμένουν απευθυνθείτε στο γιατρό σας ώστε να σας βοηθήσει στην περίπτωση που είστε 1 από τις 10 γυναίκες που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη κατά την διάρκεια της κύησης.

πηγή: www.babycenter.com
(ελεύθερη μετάφραση: Χρυσαυγή)

φιλιά,Χρυσαυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου