Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Τοκετός σε δημόσιο ή ιδιωτικό μαιευτήριο?

 


Καλησπέρα! Πριν λίγες μέρες είχα συζήτηση με μια φίλη μου σχετικά με την επιλογή του μαιευτηρίου. Η δική μου προτίμηση είναι ο τοκετός σε δημόσιο νοσοκομείο και για τον λόγο αυτό έψαξα να βρω γιατρό που να συνεργάζεται με δημόσιο μαιευτήριο. Θεωρώ ότι τα χρήματα που πληρώνεις σε ένα ιδιωτικό μαιευτήριο είναι περιττά και πέραν αυτού σε μία (ω μη γένοιτο) κακή έκβαση ή ανωμαλία είναι σύνηθες το φαινόμενο μεταφοράς είτε της εγκύου είτε του βρέφους από το ιδιωτικό σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο.

Επίσης θεωρώ πλεονέκτημα την δυνατότητα που σου δίνει το δημόσιο να έχεις συνέχεια το μωράκι δίπλα σου(τουλάχιστον στο Αττικό που θα γεννήσω εγώ αυτό ισχύει) αναλαμβάνοντας από την πρώτη στιγμή την φροντίδα του, ώστε με τον τρόπο αυτό να αναπτύξεις άμεσα την σχέση σου με το βρέφος. Βέβαια θα μου πείτε ότι η σχέση και το δέσιμο μιας μάνας με το μωρό της είναι αναπόφευκτα απλά νομίζω ότι με την συνεχή επαφή από την πρώτη μέρα και για όλο το 24ωρο η μαμά (ειδικά αν είναι το πρώτο της παιδί) γυρίζοντας σπίτι , έχει το πλεονέκτημα της εξοικείωσης και το άγχος της μειώνεται.

Η φίλη μου από την άλλη υποστήριζε ότι είναι καλύτερο ένα ιδιωτικό μαιευτήριο τόσο από άποψη καθαριότητας όσο και ευκολίας. Η λεχώνα μπορεί να ξεκουραστεί τις ημέρες της παραμονής της στο μαιευτήριο και στο μωρό παρέχονται όλες οι ανέσεις. Το θέμα των χρημάτων είναι η μόνη διαφορά την οποία η ίδια δεν θεωρεί σπατάλη.

Σέβομαι απόλυτα όλες τις απόψεις πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα και καταλαβαίνω ότι πολλές γυναίκες δεν αποφασίζουν με γνώμονα το δημόσιο ή ιδιωτικό μαιευτήριο αλλά τον γυναικολόγο τους που στη συνέχεια ακολουθούν (και πολύ καλά κάνουν) στο μαιευτήριο με το οποίο αυτός συνεργάζεται.Εσείς τι εμπειρίες έχετε και τι πιστεύετε σχετικά με το θέμα?
Περιμένω τη γνώμη σας!

φιλικά,Χρυσαυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου